Partij van de Jongeren
Top Linkpartners
standpunten b

B.

Banken

Er worden steeds meer bankkantoren gesloten, hierdoor zijn er op vele plekken gene kantoren meer te vinden. Het is erg kwalijk dat er voor steeds meer mensen deze voorzieningen verdwijnen. Vooral voor ouderen of gehandicapten die niet meer zo valide zijn is dit lastig.

De PvdJ vindt dan ook dat binnen 3 kilometer en per 5.000 inwoners een locatie moet zijn waar basisbetaaldiensten worden aangeboden. Bij deze basisbetaaldiensten moeten de openingstijden, de kosten van de diensten en een goede service voor ouderen en gehandicapten goed geregeld zijn. 

De belangrijkste basisbetaaldiensten zijn volgends de PvdJ het opnemen, sorten en wisselen van contant geld, het overmaken van geld naar een spaarrekening, het in ontvangst nemen van een betaalpas, het opwaardren van een chipknip, het openen van een lopende rekening of spaarrekening en het betalen van een rekening of acceptgiro.

Dit moet allemaal tegen een redelijke prijs worden aangeboden.  

 

Bijstand

De PvdJ vindt de Wet werk en bijstand erg belangrijk, iedereen heeft er recht op om volwaardig te kunnen mee doen in de samenleving. Wat je vaak ziet is dat wanneer ouders financiële krap zitten, dit wordt doorgegeven op de kinderen, waardoor zij niet meer alle kansen hebben die ze verdienen. Daarom moeten meer en in alle gemeentes verenigingen komen waar kinderen tegen een hele kleine bijdrage of geen bijdrage toch kunnen sporten, een instrument bespelen of iets dergelijks, de gemeente betaald dan de contributie.

In Nederland ontvang ongeveer 20 procent van de alleenstaande ouders een bijstandsuitkering, dit is heel hoog. De PvdJ vindt dat ook alleenstaande ouders moeten werken, niet in voltijd maar deeltijd, daarnaast kunnen ze wel een toeslag krijgen maar deze geldt alleen als ze deeltijd aan het werk gaan of niet genoeg verdienen.

 In Nederland moet iedereen kunnen vertrouwen op de bijstand, als je arbeidsongeschikt bent ontvang je bijstand maar als je wel kan werken is het ook de bedoeling dat je aan het werk gaat. Dus ook voor mensen die wel kunnen werken maar wel werkloos zijn is er speciale hulp om aan een baan te komen, het is dan ook de bedoeling dat deze mensen voldoende gestimuleerd en geprikkeld worden te gaan werken.

 

Brommers

Het blijkt dat veel ongelukken worden voorkomen als de brommerrijder een bromfietsrijbewijs heeft en dus op de hoogte is van de verkeersregels. Daarom is de PvdJ voor een bromfietsrijbewijs. De PvdJ is een voorstander van de leeftijdsgrens van een bromfietsrijbewijs, namelijk 16 jaar. De PvdJ denkt winst te vinden voor de verkeersveiligheid door een praktijkexamen in te stellen. Brommerrijders leren in deze lessen hoe ze in het verkeer dienen deel te nemen. Op jonge leeftijd is deze bewustwording heel belangrijk. 

In Rotterdam is het puntenrijbewijs ook ingevoerd voor brommerrijders. De PvdJ stemt er dan ook voor om dit op nationaal niveau in te voeren. In Rotterdam is dit rijbewijs een succes. Verder wil de PvdJ ook de Rotterdamse brommeraanpak op nationaal niveau invoeren: inbeslagneming van de brommer na drie ernstige overtredingen.